La Danish Pig Advisory Center (Centrul consultativ danez pentru porci), consilierul principal Karina Mikkelsen a avut experiențe excelente cu un lapte praf de tip iaurt, folosit ca stimulent energetic pentru purceii născuți slabi.
Prețul ridicat a cărnii de porc și rentabilitatea din fermă, oferă un stimulent puternic în a face eforturi suplimentare pentru a-i menține în viață chiar și pe cei mai slabi purcei nou-născuți, cu o greutate la naștere de circa 700 grame. „Există o mare atenție asupra purceilor mici și slabi din cuib și am găsit modalitatea prin care putem să-i ținem în viață”, spune Karina.
"În branșa mea de activitate, purcelul nou-născut slab merită o șansă atâta timp cât acesta este capabil să se miște”.
Karina, pe baza experienței sale acumulate ca și consultant în cadrul a aproximativ 40 de ferme de porci din Danemarca și străinătate, sublinează faptul că dacă îi admininstrăm purcelului un lapte praf bun - dacă este posibil , de tip iaurt - poți să-l salvezi chiar dacă acesta nu se poate ridica nici de pe jos".
Un lapte praf special care devine IAURT
Rețeta pentru salvarea purceilor născuți slabi constă în aprovizionare cu energie și cu multă căldură.
Când vine vorba de a oferi un impuls energetic pentru a asigura în sânge o sursă stabilă de zahăr, laptele praf YoghurLac® este de neegalat, spune Karina pe baza experienței sale acumulate în fermele de porci.
"Unii dintre crescătorii de porci administrează purceilor nou născuți apă cu zahăr, cola și alte substanțe fanteziste, dar, prin acest lucru, aceștia vor obține doar un efect efemer. Purcelușul își va pierde rapid energia iar atunci când temperature din boxă va scădea, acesta va avea șanse mari să nu-și mai revină și să moară”.
"Este impresionant cum funcționează Yoghurlac®. Pe piață, există multe produse de tip iaurt, dar acesta lapte praf se potrivește cel mai bine cu necesitățile micuților purcei. Am văzut cum unii dintre clienții mei au folosit și alte produse de acest tip dar cum rezultate au fost slabe, au trecut la Yoghurlac® și au reușit să-i țină în viață chiar și pe acei purcei cu șanse mici de supraviețuire”, spune Karina Mikkelsen, care astăzi recomandă produsul R2 Agro tuturor clienților săi.
Purceluș slab care se ridică după 20 de minute
Karina Mikkelsen își subliniază ideea cu o experiență recentă dintr-o fermă.
„Recent am vizitat un client. Acolo am găsit un purceluș nou născut și m-am gândit că ar fi prea optimist să-i salvăm viața. Cu toate acestea am încercat, am preparat și administrat purcelului niște iaurt, chiar dacă clientul credea că este prea târziu pentru acest lucru. Angajații sunt ocupați cu activitățile zilnice din fermă, dar câteodată trebuie doar să încetinim ritmul, să analizăm prioritățile și să acționăm eficient.
I-am admininstrat purcelușului Yoghurlac®. În 20 de minute acesta s-a ridicat iar atunci am avut un schimb de priviri cu clientul și ne-am bucurat împreună; inițial, amândoi crezusem că încercare de a-l salva era prea optimistă. Totuși, acest lucru ne demonstrează faptul că, atunci când purcelul primește în circulația sanguină un nivel stabil de zahăr, mușchii vor fi alimentați cu energie iar, în plus, dacă în cuib este cald, acesta are șanse foarte mari de supraviețuire. Dacă acești factori nu sunt corecți și nu sunt aplicați la momentul potrivit, moartea purcelulului va fi previzibilă".
Un purceluș tipic slăbit - aici înainte de administrarea YoghurLac® de la R2 Agro, Foto: Karina Mikkelsen
Același purceluș la 20 de minute după administrarea de YoghurLac® de la R2 Agro, Foto: Karina Mikkelsen
Recomandări. Cum trebuie procedat?
Pentru a menține în viață purceii mici și slabi, Karina Mikkelsen recomandă următoarea procedură care trebuie urmată:
- Atunci când personalul intră dimineața în grajdul cu boxe de fătare, aceștia trebuie să aducă cu ei iaurtul gata preparat într-o sticlă. După ce purceii au primit colostru (natural, de la mamă sau PiggyLift) și înainte ca nou-născuții să fie închiși în cuibul acoperit, cei mai slabi dintre ei primesc o înghițitură de iaurt (ex. administrată cu un drencher).
- Închideți / Acoperiți cuibul atunci când scroafa se ridică pentru a mănca.
- Păstrați purceii mici și slabi în cuibul acoperit timp de până la două ore. Aceștia trebuie să aibă multă căldură iar acestui lucru trebuie să i se acorde o prioritate ridicată. Dacă purcelul devine rece, acesta nu poate trimite energie către mușchi, corpul devine rigid, purcelul se întinde pe jos și nu mai poate merge. Verificați purceii la fiecare 20 sau 30 de minute și dați-le de fiecare dată iaurt pentru a le oferi energia necesară. Trebuie să fie vizibil faptul că purceii au mai multă energie de la o verificare la următoarea.
- Când purceii se plimbă în cuib, este timpul să se deschidă cuibul deoarece aceștia sunt pregătiți să se alăture din nou mamei lor. Dacă sunt purcei care încă nu reușesc să meargă pe jos, aceștia trebuie să petreacă suplimentar încă o jumătate de oră în cuibul acoperit.
- Pentru ca purceii slabi să se face bine, administrați-le din nou iaurtul atunci când aceștia sunt alăptați împărțit și repetați admnistrarea la egalizarea acestora.
- Puneți purceii slabi la mameloanele de sus a scroafelor care au fătat recent, ceea ce înseamnă o a doua, a treia sau a patra scroafă paritară la sfârcurile mici și fine cu uger moale. Dacă acest lucru nu este posibil și aveți disponibile doar scroafe care au fătat de mai multă vreme sau dacă s-au născut mai mulți purcei mici și slabi într-o singură zi, puteți merge câteva zile în urmă pentru a găsi scroafa cea mai potrivită.